Què es el COVID-19?
Coronavirus
Què es el COVID-19?
El COVID-19 es la malaltia causada pel coronavirus descrit per primera vegada el desembre del 2019 (SARS-CoV-2)
Quan es va iniciar la epidèmia?
El 31 de desembre del 2019 es va informar de 27 casos de pneumònia greu, de causa desconeguda a la ciutat de Wuhan (província de Hubei, Xina).
El primer cas es va diagnosticar el 8 de desembre i va iniciar amb clínica de febre, tos seca, dispnea i pneumònia bilateral.
El 07 de gener de 2020 es va identificar com a causant d’aquestes malalties al nou coronavirus SARS-CoV-2, i per consens internacional, la malaltia causada per aquest virus es va denominar COVID-19.
Com es transmet la malaltia?
La infecció es produeix pel pas del virus persona-persona.
Al tossir o esternudar, s’exhalen gotetes que s’inhalen per les persones que estan al voltant de la persona infectada (menys de 2 metres). No està clar si també es pot transmetre a través del contacte amb superfícies infectades.
Quan temps passa des del contacte fins que s’inicia la tos, febre o clínica respiratòria?
El període d’incubació sol ser al voltant de 5 dies, però pot ser des de 2 fins a 14 dies.
Afecta a tothom per igual?
La malaltia afecta principalment a les persones entre 30 i 79 anys, i sembla que afecta molt poc a les persones de menys de 20 anys.
Quina possibilitat tinc de morir-me si agafo la malaltia?
La taxa de letalitat oscil·la entre el 0.5 i el 4%, afectant principalment a les persones que presenten altres malalties greus. El 80% dels infectats tenen un quadre lleu.
Quin més risc d’infectar-me si estic embarassada?
El risc d’infecció es el mateix que per la població adulta.
Tindré una malaltia més greu si estic embarassada?
Dades existents sobre altres infeccions per coronavirus, fan pensar que la infecció pot ser més greu a les embarassades i ser la causa de prematuritat i restricció del creixement en alguns casos.
Actualment hi ha molt poques dades sobre la infecció en embarassades. Només s’han descrit a la literatura científica 18 casos de dones embarassades a Xina, totes elles infectades durant el tercer trimestre d’embaràs, cap d’elles va patir una pneumònia greu i no hi va haver cap cas de mort.
Si tinc al infecció per COVID-19, haure de tenir un part per cesària?
No, no està descrit que la cesària sigui necessària en aquests casos, tot i que dels 18 casos descrits, 16 van tenir un part per cesària, però no s’especifica quina va ser la seva indicació.
Li puc encomanar la malaltia al meu fill?
Tots els nadons fills d’aquestes 18 mares van resultar negatius per la infecció al néixer, per tant, i tenint en compte les poques dades que existeixen en l’actualitat, sembla que la infecció no passa de mare a fill.
Quan he de sospitar que tinc la malaltia?
Quan tinguis tos, febre, dolors musculars, mal de cap i fins i tot diarrea. La complicació més freqüent es la pneumònia.
Què he de fer si sospito que puc tenir la malaltia?
T’has de posar en contacte amb el 061 i has d’avisar al teu ginecòleg. Ells t’indicaran quines mesures has de prendre.
En el cas de les embarassades, sovint, es requerirà una visita per a valoració de l’estat de la mare i la criatura en un centre hospitalari.
Si tinc la malaltia COVID-19, podré donar el pit al meu fill?
Sembla que la malaltia no es transmet per la llet materna, si be, no hi ha prou dades per poder assegurar-ho.
L’equip de metges que porta el teu cas, t’aconsellarà sobre quina es l’actitud més prudent en cada moment d’acord amb els coneixements.